Zomer begonnen op Zomerspel

Piraten, papegaaien, cocktails, en ook nog een hoop spellen, maakten afgelopen weekend het evenement in de Eskimofabriek in Gent tot een feest. Zomerspel 2015, een spektakel groter dan spellen.

ZOMERSPEL-2015-ananas

Ik weet niet wat dat is, maar ik zie ananassen en weet dat het zomer is!

“We doen bewust meer dan alleen spellen,” aldus organisator en mede-bedenker Stefan. “We willen het breder trekken, meer dan alleen een zaal met tafels en spellen met uitgevers die op hun stand staan met een paar demo-ers. We willen een beleving creëren rondom spellen, voor de hele familie.” Het is een gewaagd concept, waarbij spellen niet alleen de boventoon voeren, maar een onderdeel zijn van het geheel, onder het thema piraten.

ZOMERSPEL-2015-schatkist

Piraten = schatkisten. Logisch.

En dat is gelukt. Twee dagen lang was de Eskimofabriek in Gent het toneel van die piraten, van Caribische sferen, van family fun. Zelfs Richard Ham, videoreviewer Rahdo Runs Through uit Malta en zijn vrouw Jenefer waren aanwezig. Niet iedereen begreep het concept. “We hebben het echt vaak moeten uitleggen aan uitgevers, dat het niet de bedoeling was om ze een stand te geven, maar dat het thema leidend is. Spellenbeurzen zijn vaak zo van die grote hallen waarbij spelen niet eens meer centraal staat, maar kopen.” Op Zomerspel kon je wel spellen kopen, maar het was niet daar waar het om ging.

ZOMERSPEL-2015-rahdo-met-winnaars

Richard Ham speelt met winnaars videowedstrijd.

Waar het dan wel om ging, was ook voor mezelf lastig in te schatten. Ondanks de prachtige aankleding (door 10-tallen vrijwilligers gemaakt), de serieus lekkere dingen (wie heeft nou ooit zelfgemaakte Rabarber-Cake of cocktails op een beurs gehad? Spiel eat your heart out), liep ik wat verloren rond in de immense zaal met toch ook wel weer tafels met spellen, maar met te weinig licht. Thematisch ja, handig, nee, als je de kleine lettertjes op de kaarten niet kunt lezen. Toen naast mij mensen naar het licht keken en een tafel verplaatsten naar precies een andere plek onder de lichtbak, begreep ik dat het gelukkig niet alleen aan mijn ogen lag.

ZOMERSPEL-2015-noorderwind

Donker…

De hal waar het meeste licht was, was ook gelijk de leukste, die met de meeste aankleding en actie. Daar werd alleen doorlopend een show met piraten voor kinderen opgevoerd, wat leuk is als je kinderen hebt, maar voelde als de animatie op een vakantiepark. Ik kon het daardoor allemaal niet helemaal vinden en bleef wat wazig rondlopen. Alhoewel een biertje en de aanschaf van een paar echt leuke spellen hielp (reviews volgen binnenkort).

ZOMERSPEL-2015-river-dragons

Giant River Dragons!

Ondanks dat, kudos voor de organisatie maar vooral voor het concept en het risico dat het team heeft genomen om een bordspellenfestival op zo’n manier te organiseren. Met uiteindelijk zo’n 200 (!) vrijwilligers hebben ze er keihard aan gewerkt hier een succes van te maken. Het zag er werkelijk fantastisch uit – ik benadruk dit omdat spellenbeurzen lelijk zijn. Wel es het logo van Spiel gezien? Of die van het Spellenspektakel? Spellen van nu zijn zo mooi, dat de beurzen dat ook mogen zijn, en Zomerspel had dat perfect in de gaten.

ZOMERSPEL-2015-gedichten

Een wand met gedichten over spellen. Heb je dat ooit ergens anders op een spellenbeurs gezien? Ik dus niet.

Het eten was fantastisch, de mensen reuze aardig, de hoeveelheid spellen groot, de winkel goed gevuld. Het deed me denken aan moderne festivals, waarbij je zowel lekker en gezond kunt eten als kunt genieten van muziek, in plaats van de ouderwetse waarbij je alleen vette zooi kunt krijgen.

ZOMERSPEL-2015-organisatoren

Het organisatieteam bestaat uit 8 mensen (Lotte, Stefan, Koen, Dieter, Pieter, Pieter-Jan, Jurgen, Inge). Op de foto Lotte en Stefan, voorzitster en ondervoorzitter van Zomerspel.

Dus volgend jaar weer? “Jawel, maar dan met een ander thema. En wat dat is? Dat is uiteraard nog een verrassing.” Ik ben nu al benieuwd, maar komen doe ik zeker nog een keer. Bril op en gaan!

Bijdrage van: Inez

Nog geen berichten.

En, hoe denk jij erover?

GAMIFIEDlife

Gamifiedlife is een platform voor bord- en kaartspellen. Spellen zijn leuk, mooi, interessant, innovatief en dat moet iedereen weten!

Copyrightshizzle

Gamifiedlife is een site van Inez Groen, gehost bij www.bigbosswebhosting.nl en gemaakt op WP GamesZone/Themefuse.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0

Reviewexemplaren

Gamifiedlife houdt zich aanbevolen ook jouw games te recenseren. Stuur deze naar Postbus 326 5060AH te OISTERWIJK en je krijgt onze eerlijke en ongezouten mening :)

SchrijfMee!

Gamefreak? Auteur? Journalist-in-de-dop? Schrijf mee en help deze site geweldig te maken! Mail naar mail@gamifiedlife.nl.