Vreemde maar oh so coole Japanse spellen – TGM mei 2015

Op 5 mei vindt in Japan de Tokyo Game Market plaats*, en als ik rijk was en tijd had, sprong ik acuut in het vliegtuig. Niet alleen ben ik hopeloos gefascineerd door dat land, door hun anime-karakters, door hun obsessies met – eigenlijk – alles, door hun spellenarcades, door hun RPG’s, door Nintendo, SquareEnix, Namco Bandai in videogameland en nu ook door hun bordspellen. Japanse bordspellen zijn mooi, vreemd, raar en volstrekt uniek.

LWMH bordzicht

Studentje met haar spiritus in The Little Witches and The Mysterious House – wat ze doet, geen idee, maar t ziet er leuk uit.

Ik ren sinds 2 jaar op donderdagochtend als eerste de beursvloer van SPIEL op, op zoek naar de stand van Japon Brand, alwaar ik dan uiteraard net te laat ben om een versie van ALLES te scoren wat ze aanbieden. Zo was ik te laat voor Machi Koro en heel eerlijk, ik vind de Nederlandse uitgave gewoon lang niet zo interessant. Ik weet niet wat dat is. Dat de vormgeving gecombineerd met Japanse tekst veel mooier lijkt? Dat er iets van het mysterie afgaat als teksten in plat Hollandsch vermeld staan?

Rare, rare spellen maar onwijs lollig - behalve Sushi Draft!

Rare, rare spellen maar onwijs lollig – behalve Sushi Draft!

Soms scoor ik echt succesnummers, spellen die thuis ook op tafel komen en echt leuk zijn, zoals Don Buriko, Witch is coming en One Night Werewolf, soms zitten er missers tussen, zoals het oersaaie Sushi Draft!. En soms zit er een spel tussen waar ik gewoon helemaal niets van snap. Waarvan ik had verwacht, op basis van de vormgeving misschien, dat het spel wel internationaal door een uitgever opgepikt zou worden zodat er videos en recensies van zouden verschijnen. Zoals The Litte Witches and the Mysterious House. Enorm cute, enorm inventief (waarschijnlijk), vast heel erg leuk, misschien zelfs best moeilijk… maar dan moet ik wel eerste weten HOE ik het moet spelen! En daar kom ik niet achter.

LWMH coverbeeld

Cute, erg cute… dat dan weer wel

Nu zal dat luiigheid van mijn kant zijn. Spelregels lezen, solo uitproberen, videos kijken, allemaal dingen die ik standaard doe bij nieuwe spellen, maar bij deze haak ik steeds weer af. Ik kom er maar niet door. Wat doet nu de Teacher? Hoe kan ik bewegen met de studenten? Hoe werken de uitdagingen? Wat moet ik waar neerleggen? En als puntje bij paaltje komt – hoe scoor ik punten?

Opdrachten? Punten? Wie het weet mag het zeggen...

Opdrachten? Punten? Wie het weet mag het zeggen…

Dus bij deze een oproep. Kan iemand mij dit uitleggen? Gewoon? Of een videootje maken? Hoeft niet lang te zijn, heus. Maar wel beter dan de enigen die ik heb kunnen vinden graag. Met meer details. En een oefenrondje. Of zo. Dank alvast. Kan ik het spelen, eindelijk, en recenseren. Niet dat me dit weerhoudt van het in bulk proberen in te slaan van Japanse spellen op SPIEL. En oh, wat had ik graag naar Tokyo gewild, 5 mei. Zucht.

*Foto: In de rij voor de Game Market 2013 – bron: Wikipedia Commons, auteur: Stealth3327

Bijdrage van: Inez

Nog geen berichten.

En, hoe denk jij erover?

GAMIFIEDlife

Gamifiedlife is een platform voor bord- en kaartspellen. Spellen zijn leuk, mooi, interessant, innovatief en dat moet iedereen weten!

Copyrightshizzle

Gamifiedlife is een site van Inez Groen, gehost bij www.bigbosswebhosting.nl en gemaakt op WP GamesZone/Themefuse.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0

Reviewexemplaren

Gamifiedlife houdt zich aanbevolen ook jouw games te recenseren. Stuur deze naar Postbus 326 5060AH te OISTERWIJK en je krijgt onze eerlijke en ongezouten mening :)

SchrijfMee!

Gamefreak? Auteur? Journalist-in-de-dop? Schrijf mee en help deze site geweldig te maken! Mail naar mail@gamifiedlife.nl.