Vrijdag

Door op op Reviews, 2 More

Vrijdag

Een van de eerste spellen die ik kocht was het solo-avontuur Vrijdag. Want net als Vrijdag op zijn onbewoonde eiland, voor de rust werd verstoord door de komst van Robinson, had ik ook geen vriendjes nog om mee te spelen. Dat is inmiddels anders, maar ik vind het nog steeds enorm leuk om solospellen te doen. Toch een feestje: alles uitpakken, klaar leggen en prutsen maar. Er is wel een groot nadeel: ik moet vaak de neiging onderdrukken om vals te spelen, want ik verlies het vaker dan dat ik win. En Vrijdag heb ik nog nooit gewonnen.

Dom, hongerig en verward

VRIJDAG speloverzicht

Links de kaarten die ik mocht trekken (2 stuks, zoals in het wit aangegeven op de gevarenkaart), rechts de kaart waar ik voor betaald heb met een levenspunt. Ik heb gewonnen! De gevarenkaart is van mij!

Vrijdag is een sympathieke sukkel die strandt op een onbewoond eiland – nou ja, onbewoond met geciviliseerde lui althans, want het stikt van de beesten en kannibalen. Hij moet een fikse lading uitdagingen zien te overleven. Hij vecht daarmee allereerst tegen zichzelf – hij is nogal dom, hongerig en verward – daarna tegen beesten en andere ellende, en uiteindelijk zelfs tegen twee piraten. Tijdens het spel begin je met een startdek kaarten, barstensvol met zooi waar je niets aan hebt. Je kiest een uitdaging die je aan wilt gaan, je trekt zoveel kaarten als je mag trekken en kijkt dan of je gelijk of meer scoort dan dat de bedoeling is. Klinkt simpel. Toch?

Focus! Concentratie!

VRIJDAG opofferen slechte kaart

Ik moet op het groene niveau 1 punt scoren, maar ik sta nog op 0 punten… Als ik met opzet verlies en een levenspunt opoffer kan ik die rottige -1 kaart wegwerken. Yes, good riddance!

Tja, simpel is het wel, maar eenvoudig dus niet. Je hebt nogal wat keuzes te maken, want verliezen heeft soms net zoveel zin als winnen. Als je wint mag je de kaart houden, en dan wordt het van een gevarenkaart een Robinson-kaart met een kracht en een eigenschap waar je hopelijk veel aan zult hebben, later. Aan de andere kant, als je verliest mag je ongewenste kaarten afleggen. Dat kost je wel levenspunten, maar is zeker in het begin toch echt wel de moeite waard. Afgeleid zijn kost je -1 punten, en dat wordt een enorm probleem.

Tropenjaren op zo’n eiland

VRIJDAG verouderingskaarten

Die verouderingskaarten zijn ENORM vervelend!

Het is dus steeds weer balanceren tussen winnen en verliezen, levenspunten opofferen om die rotkaarten kwijt te raken, of op safe spelen met de kans dat je wel wint, maar dan kaarten hebt waar je maar weinig aan hebt, later. Later komen namelijk de piraten en je weet al precies hoe sterk ze zijn en waar je rekening mee moet houden en die krengen zijn niet misselijk. En ook al speel je goed, krijg je precies de goede kaarten met de hogere punten en de vette eigenschappen (3x sorteren, fijne kaart!), je wordt steeds ouder en dat zul je merken ook. Telkens als je trekstapel met Robinson-kaarten op is, komt er een verouderingskaart bij. En er zitten er dus ook drie in met -5 punten. Je bent dan ook suïcidaal en als je dat niet was, dan werd je het wel.

Nobody likes a loser, zeker niet als je dat zelf bent

VRIJDAG gevaarniveau

Gevaar op drie niveaus. Links in het wit de hoeveelheid kaarten die je mag trekken, rechts in de kleur van het huidige niveau de hoeveelheid punten die je moet scoren. Als je zo’n kaart wint, kan je hem omgekeerd gebruiken. Jeej, 2 punten kaarten met leuke eigenschappen, die wil ik!

Het constante nadenken, steeds weer een nieuwe strategie proberen, is erg leuk, maar maakt ook dat ik het niet zo vaak meer speel. Steeds gaan voor de lage uitdagingen, behoud van levenspunten? Werkt niet, ben je later de klos. Dan maar gaan voor de hoge kaarten en snel door je levenspunten gaan? Werkt niet, er komt een moment dat je een levenspunt moet betalen, dat niet kan, en dan is het einde oefening. En ben het nu wel zat om altijd van mezelf te verliezen. Nobody likes a loser en ik al helemaal niet. Mijn Vrijdag is niet die stoere vent die Robinson later kan helpen, maar een snel verouderend triest geval met uiteindelijk zelfmoordneigingen.

Conclusie

Vrijdag is een uitstekend solospel en speciaal ontworpen om jou – en Vrijdag – een slechte dag te bezorgen. Het is verdulleme zo moeilijk dat gewoon es winnen, die piraten verslaan en dan hop, op hus an, nog nooit is voorgekomen. Blegh. Toch blijf ik terugkeren, want het spel zit echt goed in elkaar. Het bouwen van een goed dek, constant nadenken, wikken en wegen, echt prima uitdagingen!

The Good

  • Speciaal ontwikkeld voor solospel
  • Vrijdag is precies zo sullig vormgegeven als hij is
  • Eenvoudig te leren, eenvoudig te spelen, moeilijk te winnen

The Bad

  • Moeilijk te winnen? Onmogelijk bedoel je!
  • Uitdagingen worden saai, steeds weer die kannibalen
  • Ondanks thematische aanpak vecht je je niet van het eiland af, maar ben je aan het tellen
7,1

Bijdrage van: Inez

Nog geen berichten.

En, hoe denk jij erover?

GAMIFIEDlife

Gamifiedlife is een platform voor bord- en kaartspellen. Spellen zijn leuk, mooi, interessant, innovatief en dat moet iedereen weten!

Copyrightshizzle

Gamifiedlife is een site van Inez Groen, gehost bij www.bigbosswebhosting.nl en gemaakt op WP GamesZone/Themefuse.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0

Reviewexemplaren

Gamifiedlife houdt zich aanbevolen ook jouw games te recenseren. Stuur deze naar Postbus 326 5060AH te OISTERWIJK en je krijgt onze eerlijke en ongezouten mening :)

SchrijfMee!

Gamefreak? Auteur? Journalist-in-de-dop? Schrijf mee en help deze site geweldig te maken! Mail naar mail@gamifiedlife.nl.