Small World

Door op op Reviews, 1 More

Small World, Big Trouble

Een zonovergoten wereld, besneeuwde bergtoppen, vruchtbare weilanden, ondoordringbare bossen. Wat een prachtige wereld is Small World, als er ruimte genoeg was geweest voor iedereen. En dat is er niet. Oprotten met die oude volkeren, met die oude beschavingen, wij zijn hier nu, en we zijn niet van plan om onze plek te delen. Welkom in Small World, daar waar niemand lang een land kan bezetten, waar hordes fantasievolkeren met rare eigenschappen strijden om ruimte, om lebensraum, om de ultieme eigen plek. Om er daarna weer afgeschopt te worden.

SM-big2

Bezetting met bizarre bendes

In Small World strijd je met je legers om landen op de kaart. Als je je startleger met speciale eigenschap hebt gekozen, zeg voor het gemak Flying Wizards, pak je je soldaten (tokens) en begin je met de bezetting. Per land dat je bezet leg je een aantal tokens neer, afhankelijk van de obstakels die je tegenkomt. Woonde er al een volk? Dan kost het per vijand een token extra. Moet je een bergrug over? Nog een token extra. Heeft een Orc een fort gebouwd? Hop, weer een token extra. Elke ronde breid je je territorium uit, versla je andere volkeren, en als je legers “op” zijn – kies je een nieuw leger en gaat je oude leger “in decline”, weigeren ze dienst. Willen niet meer, hebben geen zin, zijn bang geworden, wat dan ook. Nieuw, vers bloed is nodig in de vorm van een nieuw leger, met een nieuwe eigenschap.

SW-big-3

Vliegende wizards? Hordes Ratmannen? Keuzes, keuzes…

En dat is gelijk het spannende: wanneer kies je een nieuw leger? Wanneer geef je je dienstweigeraars hun zin? Welk leger kies je dan? Wil je het land overspoelen met je hordes Ratman, of graaf je een hobbithol waardoor je extra punten krijgt? Wil je je Wizards laten vliegen zodat ze overal op de kaart kunnen landen? Of juist zeevarend maken zodat ze het water kunnen oversteken, op zoek naar onbekende contreien? Of mijn favoriet, als Drakenmeester een keer per beurt iemand volledig van zijn land vegen? Heel bevredigend, maar ook heel confronterend.
SW-big-4

Per ronde wordt er geteld hoeveel landen je bezet, dus hoeveel punten/geld je krijgt. En de scores wisselen per ronde. Je dwergenleger levert toch niet zoveel op als je had gedacht bijvoorbeeld en als je dan te laat in decline gaat.. dat kost je punten. En doordat de legers steeds willekeurig worden aangevuld, is je strategie afhankelijk van wat er voor handen is: ook al wil je nog zo graag die Drakenmeester zijn, als die niet tevoorschijn komt heb je gewoon pech gehad.

Conclusie

De lol van Small World zit ‘m in de verschillende legers gecombineerd met de eigenschappen. Het is een milde vechtpartij, zonder de agressie of intensiteit van spelen die bijvoorbeeld Risk kan oproepen. Ach, je wint es wat, je verliest es wat, spelen op het scherpst van de snede kan – maar hoeft niet om lol te hebben. Nieuwe legers uitproberen, anderen van het bord vegen, zelf van het bord geveegd worden, schouders ophalen en een nieuw leger kiezen – het is allemaal leuk, vooral met mensen aan tafel die houden van wat trash talking. “Oh, dus jij denkt dat jij met die 3 dwergen mijn xx legioen aankan?” “Ha, zie mij eens met mijn draak, nog effe en je gaat de lost tribes achterna.” Luchthartige oorlogvoering, zonder dat iemand het echt meent.

En nu oprotten met die Elfen, je zit op mijn plek.

The Good

  • Luchthartig
  • Fantasielegers met gave eigenschappen
  • Met een vast aantal rondes duurt het nooit te lang
  • Snel
  • Prachtig vormgegeven met veel humor

The Bad

  • Kan te oppervlakkig zijn
  • Weinig kans voor een langdurig doordachte strategie
  • Juiste legers + eigenschappen moeten wel tevoorschijn komen
7,5

Bijdrage van: Inez

Nog geen berichten.

En, hoe denk jij erover?

GAMIFIEDlife

Gamifiedlife is een platform voor bord- en kaartspellen. Spellen zijn leuk, mooi, interessant, innovatief en dat moet iedereen weten!

Copyrightshizzle

Gamifiedlife is een site van Inez Groen, gehost bij www.bigbosswebhosting.nl en gemaakt op WP GamesZone/Themefuse.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0

Reviewexemplaren

Gamifiedlife houdt zich aanbevolen ook jouw games te recenseren. Stuur deze naar Postbus 326 5060AH te OISTERWIJK en je krijgt onze eerlijke en ongezouten mening :)

SchrijfMee!

Gamefreak? Auteur? Journalist-in-de-dop? Schrijf mee en help deze site geweldig te maken! Mail naar mail@gamifiedlife.nl.