Jamaica

Door op op Reviews, 2 More

Jamaica

Ahoy matey’s! Ben je er klaar voor? De grootste race om het eiland aller tijden? Laad je schip in met goud en voedsel, roep je kapitein aan boord – Anne Bonny, Edward Drummond of John Rackham om maar een paar beruchtheden te noemen – en wacht op het startschot. Go!

Race rondom het eiland

JAMAICA overzicht

In deze race rondom het eiland Jamaica gaat het erom wie eindigt met de meeste punten. Dat klinkt droog, maar onthoud dan dat je die punten met je kanonnen en enterhaak van de anderen afkaapt, onderweg al rovend schateilanden hopt of gewoon domweg lekker voor de wind zeilt en de anderen het nakijken geeft.

JAMAICA acties

Zeilen is lollig gedaan door een mix van dobbelstenen en kaarten. Iedereen krijgt een identieke set kaarten. Je trekt de bovenste drie kaarten, de rest blijft liggen op een trekstapel. De actieve piraat gooit 2 dobbelstenen en kiest waar hij deze dobbelstenen legt: in het vak voor de ochtend of de avond. Iedereen kiest nu welke handkaarten hij wil spelen – het symbool links op de kaart wordt in de ochtend uitgevoerd, het symbool rechts in de avond. Zo kan het zijn dat jij in de ochtend eerst spullen inlaadt, goud, voedsel of buskruit, en in de avond de sokken erin zet en het aantal ogen vooruit vaart. Of twee keer moet inladen, of 2 keer vooruit varen, of eerst vooruit, dan achteruit.. er zijn nogal wat mogelijkheden die de 11 kaarten bieden en het maken van de goede keuzes is soms best lastig.

Enteren!

JAMAICA onderweg

Want het is niet altijd zonneschijn in de wateren rondom Jamaica – elke actie moet eerst volledig doorlopen worden voordat je naar de volgende mag. Kom je in de ochtend op een zeetegel terecht waar je meer voedsel moet betalen dan je kunt, dan moet je zoveel vakjes terug totdat je ergens komt waar je de prijs wel van kunt betalen – ongeacht of je in de middag weer wel al dat vermaledijde voedsel mag inladen. Dat kan. Of mag je goederen inladen en zitten al je ruimen vol en moet je er een leegmaken, en dat terwijl je dat spul die avond weer nodig hebt.

JAMAICA ruim

En dan hebben we nog niet eens over die piraten die niet tegen hun verlies kunnen en jouw arme scheepje met hun kanonnen te lijf gaan, terwijl je niets anders deed dan liggen op een zeetegel waar die ander dan invaart, de agressor. De zeegevechten worden gestreden met een dobbelsteen en -uiteraard- buskruitfiches, waar je er hopelijk voldoende van in je ruim hebt liggen. Want verliezen is pijnlijk. De winnaar kan kiezen: de inhoud van een van je scheepsruimen leeghalen, een schat van je jatten of je een vervloekte schat in de maag splitsen. Auw dus. Als piraat in spe merkte ik dat je soms maar gevechten liever uit de weg gaat, zeker met diegenen die hun scheepje volplempen met buskruit en jij dat toevallig was vergeten.

Tis net echt, en dat is fun

JAMAICA schatten

Wie dit allemaal overleeft, redelijk goed de zee-plekken kan betalen en als eerste eindigt in Port Royal, heeft nog niet perse gewonnen. Alle anderen krijgen nog een beurt en dan is het punten tellen maar. En gek genoeg is dit met de juiste groep mensen een hoop lol. Tis net echt, en met schateilanden, buskruit, goud en simpele spelmechanismen is het pretentieloze gein. Een serieuze, te volwassen groep spelers vindt hier vast geen zak aan, want diepgaand is die zee rondom Jamaica niet echt. En voor kinderen duurt het misschien te lang – maar weet je, dat maakt gewoon helemaal niet uit.

JAMAICA actieverhaal

Je trekt je schip tevoorschijn, je rolt die dobbelsteen, trekt je kapiteinspet aan, zet je papegaai op je hoofd en zeilt over de woeste baren naar de ondergaande zon. Heerlijk luchtige fun. Johoho.. en een fles met rum!

The Good

  • Luchtige fun
  • Prachtig spel met -whoepsie- echte bootjes!
  • Duizend bommen en granaten dankzij de zeegevechten
  • Enteren, schatten, goud & rum, wat wil een piraat anno nu nog meer?

The Bad

  • Die spelregels op die uitvouwkaart is bagger
  • Misschien wel te simpel
  • Kan te lang duren voor dat wat het is
7,5

Bijdrage van: Inez

Nog geen berichten.

En, hoe denk jij erover?

GAMIFIEDlife

Gamifiedlife is een platform voor bord- en kaartspellen. Spellen zijn leuk, mooi, interessant, innovatief en dat moet iedereen weten!

Copyrightshizzle

Gamifiedlife is een site van Inez Groen, gehost bij www.bigbosswebhosting.nl en gemaakt op WP GamesZone/Themefuse.
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC BY 3.0

Reviewexemplaren

Gamifiedlife houdt zich aanbevolen ook jouw games te recenseren. Stuur deze naar Postbus 326 5060AH te OISTERWIJK en je krijgt onze eerlijke en ongezouten mening :)

SchrijfMee!

Gamefreak? Auteur? Journalist-in-de-dop? Schrijf mee en help deze site geweldig te maken! Mail naar mail@gamifiedlife.nl.