Soms komen er van die spellen uit die gewoon te mooi zijn om te laten liggen. Ondanks de verveelde Franse speluitlegger, die met zijn iphone in de hand, druk append met weet ik wie, achteloos met zijn andere hand wat wapperde naar het bord, kocht ik het spel. Spelregels leren kan ik heus, dacht ik nog, en er snel bij zijn, want straks is het op. Of zoiets. Of het op is, weet ik niet. Ik weet wel dat je het nergens ziet en er ook nooit iets over hoort – en dat is jammer. Ontwikkeld door Bruno Cathala, bekend van high profile spellen als Five Tribes en Abyss, is dit echt een pareltje.
Haru Ichiban hoort bij de lente en de tuin van de keizer ontwaakt langzamerhand uit haar winterslaap. Karpers, kikkers en libellen warmen op door de eerste zonnestralen en de haru ichiban – de eerste wind van de lente – begint te waaien. Twee leerling-tuinmannen strijden om de titel van keizerlijke hovenier en moeten laten zien wat ze kunnen. Met behulp van deze eerste lentewind wint degene die de meeste harmonieuze combinaties van waterlelies kan maken. Heel zen, dat snap je wel.
Dat harmonieuze voor elkaar krijgen, is alleen een stuk minder zen en kan nog knap lastig zijn. Als tuinman heb je elk 8 bloemen en daarmee maak je figuren voor punten. Een vierkant voor 1 punt, vier op een rij voor 2 punten, vier op een diagonale rij voor 3 en vijf op een rij voor 5 punten, en de directe overwinning. Een soort vier op een rij dus, maar dan wat ingewikkelder en mooier – veel mooier.
Er zijn twee tuinders, een grote en een kleine, en beiden hebben hun eigen zetten: de kleine moet verplicht zijn bloem plaatsen op een donker lelieblad, maar mag daarna een of een complete rij bladeren verplaatsen; de grote mag zijn bloem overal neerleggen waar hij wil, maar moet daarna een van de groene lelies donker maken door deze om te draaien. Dit zet je voor lastige keuzes en moet je je iedere keer afvragen: wie wil ik zijn de volgende ronde? De grote of de kleine?
En dan blijkt het echt lastige: je kiest niet wie je bent, dat hangt af van de waarde op jouw bloem vergeleken met die van je tegenspeler. Bij de start van een ronde kies je een bloem met een bepaalde waarde, zeg 2. Je wil namelijk graag de kleine tuinman zijn, want de donkere bloem ligt erg gunstig voor je. Je weet alleen niet wat je tegenstander gaat doen. Je draait tegelijkertijd je bloem om en getver! Hij blijkt een 1 te hebben! Daar gaat jouw plekkie op het water! Nu mag je als grote tuinman je bloem wel overal neerleggen, maar toch.
Je voelt al wel dat het er helemaal niet zo zen aan toegaat in de tuin van de keizer. Al snel probeer je te onthouden welke cijfers er al zijn gevallen, maar helemaal waterdicht is dat niet, want je kan niet in het hoofd van je tegenstander kijken, helaas. Beide tuinmannen hebben zo hun voordeel en hun nadeel, en die moet je ten volle benutten om te kunnen winnen.
Dat het niet alleen maar zen op het scherpst van de snee is, merk je als je toevallig hetzelfde cijfer omdraait. De bloemen moeten dan verplicht gelegd worden op je kikker – en wie als eerste kwaakt mag die actie dan als eerste uitvoeren. Dus je bent niet alleen nauwelijks zen, je bent ook constant gefocust op dat omdraaien van die bloem en bent voorbereid op een fikse kwaaksessie.
En dit is leuk! Het is snel, maar strategisch. Lichtgewicht, maar diep genoeg om echt na te denken over wie je nu wilt zijn en hoe je het beste je bloemen kunt neerkwakken, eh harmonieuze combinaties kunt maken. Het is pesterig, want heb je net je rij prachtig voorbereid, verplaatst die kleine etter jouw bloem met die Haru Ichiban. En zoals ik al zei: het is mooi, erg mooi. De houten doos die in elkaar geklikt wordt om de vijver te vormen, het bootje met daarin de bloemen en de lelies, ook van hout. Prachtig!
Nu is dit dan ook de limited edition, oplage 300, niet meer te krijgen. Kans bestaat dat er later dit jaar een kartonnen versie uitkomt.
Lijkt Haru Ichiban je wel wat? Speel het op de iPad!
The Good
- Prachtig!
- Snel maar strategisch
- Speluitleg op achterkant bootje
- Korte potjes maakt dat je er veel wilt spelen
The Bad
- Erg lichtgewicht
- Tis toch gewoon vier op een rij
- Kleine tuinman lijkt iets krachtiger dan grote
- Goed opletten en vooral tellen maakt het minder spannend