Het heelal is onvoorstelbaar groot. Je hebt geen idee hoe groot, vandaar onvoorstelbaar. Gigantisch, enorm, extreem – je raakt snel door je superlatieven heen. En toch presteren we het om er dikke ruzie om te maken, alsof een stuk lege ruimte, een planeet of asteroïde hetzelfde is als die lelijke boom van de buren die te ver over jouw tuin heen hangt. Toegegeven, het heelal is bevolkt met precies zulke nare types als je buurman, vet met een licht groenige teint, maar toch. Tis erop of eronder, in het wondere universum van Star Realms.
De buurtsuper in space

De “Trade Row” in het midden, het aanbod van beschikbare schepen en ruimtebases. En altijd een Explorer, dat dan weer wel.
Star Realms is een 2-persoonskaartspel waarbij je start met een basisdek kaarten die je door handelen aanvult met schepen en ruimtebases. Die schepen en ruimtebases leveren je handels- en gevechtspunten op, waarmee je je eigen territoriumpje kunt uitbreiden of je tegenstander eens vet op zijn flikker kunt geven. Dit laatste is belangrijk, want het is jij of de ander: zodra je geen autoriteit meer hebt, is het gedaan. En ook al begin je er met 50, dit kan nog best vlot gaan.
Punten op punten op punten

Heel veel gevechtspunten, want zowel de Star Empire als de Blobs hebben een vriendje liggen waardoor de bondgenoten-acties in werking treden.
De schepen en ruimtebases die je koopt en in je dek verzamelt, zijn van vier verschillende facties: Star Empire, Trade Federation, Machine Cult en akelige aliens, de Blobs. Elk heeft zijn eigen specialiteit en versterken elkaar door de zogeheten Ally-ability: als er bijvoorbeeld al een Star Empire ruimtebasis ligt en je speelt een aantal Star Empire-schepen, dan levert het feit dat je bondgenoten bent, allerlei extra’s op.
Handelsmacht met autoriteit of brute kracht?
De Trade Federation, een consortium van bedrijven, is in deze verre toekomst de regering geworden en is sterk in handelen, maar levert ook autoriteit op. Handig, aangezien je die steeds kwijtraakt. De Star Empire-werelden hebben zich afgescheiden van de Trade Federation en omdat ze de naaste buren van de Blobs zijn, sterk in aanvallen, extra kaarten trekken en je tegenstander kaarten kosten.
Enge buitenaardse griezels of machines?

Star Empire, erg sterk maar vooral ook handig: vaak kun je extra kaarten trekken of je tegenstander kaarten laten afleggen
De Blobs zijn nare, mysterieuze, kwaadwillende buitenaardse wezens, enorm krachtig in gevechten, plus geven jou de kans van onnodige kaarten af te komen. De Machine Cult tot slot, voormalige mijnplaneten, volledig afgescheiden van de beschaafde wereld, met een focus op technologie, is vooral goed in het verdedigen en het kwijtraken van ongewenste kaarten.

Machine Cult, heel sterk en vooral later in het spel handig als je van je ongewenste kaarten af wilt komen
Van rotkaarten moet je af
En je deck zit uiteindelijk vol met ongewenste kaarten, zoals die start-Scout en Viper die een magere handels- of gevechtspunt oplevert, dus op een gegeven moment moet je daar van af. Je strategie verandert dan ook tijdens het spelen. In het begin moet je zoveel mogelijk goede kaarten verzamelen, ruimtebases en bondgenoten, die handelspunten opleveren om de echt goede kaarten te kunnen kopen – tot er een moment komt dat je het gevecht aankunt en meppen uit kunt delen van -15 autoriteit bijvoorbeeld. En die komen hard aan!
Raak dan ook niet te gehecht aan je kaarten, want kwijtraken zul je ze. Meerdere ruimtestations kunnen met een paar rake klappen uit jouw hoekje van het heelal gevaagd worden, en zonder verdediging gaat het snel. Snel, fel en bam, recht in je gezicht. Totale destructie in minder dan een half uur.
Conclusie
Star Realms is kort maar krachtig, en dat maakt het een ideaal kort potje voor twee personen die houden van een sci-fi thema dat hint aan een space opera, maar daar toch wat te klein voor is. De gejatte clichés van zowat alle sci-fi films komen voorbij, maar dat geeft niet – uiteindelijk zijn het toch mijn kaarten tegen de jouwe. Het opbouwen van je deck gaat snel, punten scoren gaat snel, verliezen net zo rap. Heerlijk voor tussendoor of op de camping, waar je geen last hebt van je buurman maar elkaar virtueel het leven zuur maakt door het akelig goed inzetten van bijvoorbeeld de Blobs. Ik kan me daar geen betere tijdsbesteding voorstellen.
Laat alleen die suffe autoriteitskaarten gewoon thuis. Probeer daar maar eens je score mee bij te houden. Recept voor (ongemerkt) valsspelen.
Pingback: Me and my boardgames op De Gamification Conferentie – Games and Learning 15/04/2016
[…] leer je samenwerken, overleggen en dat een goed werkend team meerdere rollen nodig heeft. Van Hanabi leer je goed opletten, luisteren en vertrouwen op je medespelers. Van Robinson Crusoe dat zelfs als […]